2011. január 21., péntek

László Zsuzsa tanár, zenetörténész, szerkesztő-riporter, Aranytollas újságíró

(1982-ben) ...végigjártuk a Pó folyó mentét Velencétől Torinóig, - Oberfrank Géza vezényletével a MÁV Szimfonikus zenekarnak volt turnéja, - mivel a hangverseny-rendezőknek sem volt bőven pénzük, a szállodák meg drágák voltak, úgy oldották meg, hogy például Velencében, egy katolikus kolostorban kaptunk szállást. Nagyon kedvesek és aranyosak voltak az apácák. A turnéról forgatott riportunk nekem a mai napig megvan, Katona Miki volt az operatőr, te a gyártásvezető, én a szerkesztő-riporter, és remekül dogoztunk hárman. Akkor, amikor a zenei osztály közel hatvan tagú stábbal járt egy-egy koncertre.

- Azért azt mondjuk el a kedves olvasónak, hogy abban az időben egy darab Arryflex film-felvevőgéppel, egy, két csatornás UHER magnetofonnal és maximum 4 kézi lámpával készítettük a Híradó riportokat. A MÁV Szimfonikusokat, Oberfrank Géza vezényelte a turnén, mindenütt nagy siker volt, nem csak Olaszországban, hanem Genfben is.

- Igen, Genfben az egyik legdrágább helyen, azt hiszem a Hilton szálloda nagy színháztermében voltunk, ahol ott ült az elegáns közönség, a hölgyek ölben tartották a nercbundáikat. Ezen igen csodálkoztam, ma sem értem, hogy miért nem a ruhatárba tették? Egyébként, nekünk természetes volt, hogy a zenekar nagyszerűen játszott, fergeteges sikert arattak. Ám volt egy "sztorink" is. Milánóban laktunk, busszal mentünk át Genfbe, és aztán éjszaka vissza a szálláshelyre. Az egyik hegedűs Milánóban felejtette a fekete cipőjét. Barna cipőben utazott, és este természetesen máshová kellett ültetni a színpadon, mert frakkban volt a zenekar, és a barna cipő a fekete frakkhoz elképzelhetetlen egy koncerten. Ő ugyan a hegedűsök első sorában ült volna, de így kénytelen volt az utolsó sorban játszani.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése