2011. január 21., péntek

A Szegedi Szimfonikus Zenekar (1983-1989)

(részlet a http://www.sulinet.hu/oroksegtar/data/telepulesek_ertekei/szeged/szeged_tortenete_5/pages/025_zenei_elet.htm cikkből)

(1983-ban) Az új főzeneigazgató Oberfrank Géza lett, aki korábban Berlinben a Komische Oper, Walter Felsenstein színházának zeneigazgatója volt. Az operákban az énekesektől korszerű színpadi játékot kívánt, ami aprólékos és fáradtságos próbamunkával járt, ezért az énekesek ellenkezését váltotta ki. Többen elmentek, Gregor József is Győrbe szerződött. Viszont az aprólékos műhelymunka jót tett a zenekarnak. Oberfrank Géza elvárta muzsikusaitól azt is, hogy szólóban, vagy kamaraegyüttesben lépjenek fel nyilvánosan a Festő utcában rendezett házi hangversenyeken. Volt olyan házi hangverseny, ahol 40 zenekari tag 17 művet adott elő.
A Szegedi Szimfonikus Zenekar, 1985. okt. 30.
Vezényelt: Oberfrank Géza

Oberfrank komplex módon irányította a felkészülést. Új szövegfordításokat készített, rendezett, vezényelt. Kerényi Miklós Gáborral közös munkája, Verdi Macbeth c. operájának színre vitele az évtized legjobb operaelőadása volt.

1987-ben ismét Szegeden rendezték az operafesztivált hét együttes részvételével. A zsűri 8 díjat adott ki, ebből 6 a szegedi együttesnek jutott. A fődíj a Macbeth operáé lett. A zenekar „A legszínvonalasabb zenekari teljesítmény” díját kapta.

Ezt követően az operaegyüttes a zenekarral együtt kiérdemelte a legrangosabb magyar zenei kitüntetést, a Bartók-Pásztory-díjat is. 1987-ben ő lett az oratóriumkórus művészeti vezetője. Jelentős átszervezés után a kórus ekkor vette fel Vaszy Viktor nevét.

Oberfrank Gézát 1989-ben Kiváló művész címmel tüntették ki. Még ebben az évben a budapesti Operaház meghívta főzeneigazgatónak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése