2011. január 21., péntek

"Muzsikáló mérnökök" - a Műegyetemi Zenekar története

Összeállította: Szebényiné Seres Katalin (részlet)

(...) 1969 januárjától Oberfrank Géza /sz. 1936/, az Operaház karnagya lett a zenekar első karmestere. Az új karmester igen nagy és szokatlan feladat elé állította a zenekart. Felkérte az együttest, hogy működjön közre a Szentendrei Teátrum előadásain. A szabadtéri színház művészeti vezetõje Békés András, a zenei vezetője Oberfrank Géza volt. A négy évadban több, mint 40 színházi előadáson vett részt a zenekar, csupán néhány operaházi fúvóssal kiegészítve.

Az előadásoknak igen nagy sikere és jelentős sajtóvisszhangja volt. 1970-ben a Művelődési Minisztérium az előadássorozatot nívódíjjal jutalmazta. 

Az előadások díszletei és egyéb emléktárgyai ma már megbecsült múzeumi tárgyak Szentendrén.

Elmondható tehát, hogy ebben az időszakban a Műegyetemi Zenekar a magyar színház- és kultúrtörténet jelentős eseményének volt részese.

Az első nyári évad két műsora, a „Comico-Tragoedia”, valamint a „Pikko herceg és Jutka Perzsi” volt. A két darab szövegét - eredeti, XVII-XVIII. századi, magyar nyelvű töredékek alapján - Békés István öntötte formába. A „Comico-Tragoedia” zenéjét korabeli zenékből Oberfrank Géza állította össze, a „Pikko herceg...” zenéjét Vujicsics Tihamér szerezte.

A két darabban többek között Basilides Zoltán, Básti Lajos, Hantos Balázs, Konrád Antal, Mádi Szabó Gábor, Maros Gábor, Psota Irén, Szabó Gyula, Sztankay István, valamint Békés András osztálya, a Színház- és Filmművészeti Főiskola akkori végzős hallgatói szerepeltek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése